Eyvinur---top2016

Tappskokurs 2014-04-05--06

10 förväntansfulla elever var på plats på Kungsbryggans Islandshästar för att lära sig grunderna i hovens anatomi och fysiologi samt att slå på en tappsko. Våra lärare var hovslagare Micke Jansson och veterinär Heidi Andersson. Micke är bla hovslagare till några av våra islänningar i Eyvinur och Heidi har egen praktik och har tidigare arbetat bl a på Ulltuna där hon även undervisar.

Första dagen var teoridag där vi gick igenom benets anatomi och fysiologi med huvudfokus på hoven samt de vanligaste sjukdomar som kan drabba hoven. Många exempel presenterades och frågor besvarades, och extra tydligt blev allt då det även instruerades på olika hovattrapper. Även dag två användes dessa för att tydliggöra det arbete som en hovslagare kan utföra. Det är tydliga gränsdragningar mellan veterinärens och hovslagarens arbete när det gäller hovar och dess "sjukdomar".

Dag två var det dags för den pratiska träningen med att rikta skor, ta av skor (och lite överkurs i värkning och raspning) samt att slå på en tappsko.  I två grupper tog vi oss an uppgifterna på "döben" vilket gav en "verklighetskänsla" som kanske var lite väl verklig emellanåt då det fortfarande fanns rörlighet både i leder och hov.

Ju mera man lär sig desto svårare blir det. Men skam den som ger sig. Nu är vi alla peppade att hem och vänta på att en tappsko behöver sättas tillbaka.

Vid PC och Kamera
Anneli Löfberg & Tiina Fredriksson

Dagarna varvades med mat, fika och många diskussioner och analyser av "konstiga" saker vi upplevt med hovslagare :)

Våra fyrfotade vänner tog mest dagarna med ro.